Na co nezapomenout, pokud plánujete křtiny / uvítání do života

Dítě už je na světě a celá rodina se zvědavě ptá, kdy bude slavnostní křest / uvítání dítěte do života. Kromě nově vzniklých rodičovských povinností může být náročná i organizace křtin, proto jsme pro vás připravili článek - jak tuto oslavu zorganizovat a nezapomenout přitom na nic důležitého.

Volba náboženství

Mnoho párů má v tomto ohledu jasno, ale stále častěji se setkáváme s partnery různých vyznání. Pak je důležité zvážit, jaká víra bude pro dítě nejvhodnější. Často se upřednostňuje náboženství silněji věřícího z rodičů, který bude zodpovědný za duchovní růst dítěte, nebo se přihlíží k náboženství převládajícímu v okolí a v rodině. Mnoho párů s odlišným náboženstvím se místo křtu rozhodne dítě jen uvítat do života a nechat na něm, jak se později rozhodne. Toto téma může být často příčinou neshod v rodině. Je však důležité si uvědomit, že narození dítěte je radostná událost a jeho účelem není rodinu rozdělit, ale vnést do ní ještě více lásky. Proto tento problém řešte s klidem. Ať už se rozhodnete jakkoli, věříme, že to bude pro vaše dítě správné rozhodnutí.

Výběr kmotrů

Snad nejtěžším úkolem je vybrat pro dítě kmotry. Je důležité si uvědomit, že lidé, které si vyberete za kmotry svého dítěte, jsou ti, kteří by měli převzít odpovědnost za vaše dítě v případě, že se vám a vašemu partnerovi něco stane. Proto si za kmotry nejčastěji vybíráme zodpovědné členy rodiny. Nejlépe takové, které se neodstěhovaly do zahraničí a žijí relativně blízko místa, kde dítě vyrůstá, mají kladný vztah k dětem a vedou spořádaný život.

Výběr datumu

V každém koutě Česka je zvykem křtít dítě v jiném věku. V některých oblastech by mělo být dítě pokřtěno co nejdříve, protože existuje pověra, že pokud matka půjde na procházku s nepokřtěným dítětem, stane se něco zlého. Zejména starší generace považuje takové matky za nezodpovědné, a proto se v těchto krajích křtí dítě v prvním týdnu nebo dvou po narození. Pokud nepatříte k ženám, které těmto pověrám věří, doporučuje se pokřtít dítě po šestinedělí - dítě bude většinu času ještě spát a maminka se již bude cítit mnohem lépe. Křtiny však není třeba odkládat, čím je dítě starší, tím je neklidnější a křtiny jsou náročnější. Ideální je pokřtít dítě do 4 měsíců. Zároveň je třeba zvolit termín, kdy budou moci přijít kmotři, prarodiče a další pro vás důležité osoby.

Prostory pro oslavu

Jakmile máte jasno o kmotrech, volbě vyznání a přibližném datu křtin, je čas vybrat místo, kde bude dítě pokřtěno / přivítáno do života. Pokud plánujete tradiční křtiny v kostele, nemusíte se při výběru místa držet farnosti, pod kterou spadáte - je možné požádat o vykonání této svátosti v jiné farnosti. Proto si můžete vybrat kostel, který je vám nejbližší, ve kterém se cítíte nejlépe nebo ve kterém jsou rodinné svátosti tradicí. Můžete si také vybrat faráře, který svátost křtu vykoná. Některé farnosti mohou také vyžadovat duchovní přípravu na pokřtění - s tím byste měli počítat. Pokud jste se rozhodli pro oslavu uvítání do života - tuto možnost nabízejí radnice a také hrady a zámky. Tento obřad je stejně krásný jako křtiny a je vhodnou alternativou pro ateisty nebo rodiče, kteří se z jakéhokoli důvodu rozhodli nenechat své dítě pokřtít v kostele. Při tomto obřadu máte stejnou možnost vybrat si, kdo obřad povede.

Pohoštění a výzdoba

Místo konání rodinného oběda po křtinách / po obřadu uvítání dítěte do života je vhodné zvolit co nejblíže místu, kde se konal samotný obřad, protože podle studií nejsou dlouhé jízdy v autosedačce pro novorozence vhodné. Zarezervujte si v restauraci místo pro daný počet osob, zajistěte přípitek (nezapomeňte na alternativu pro řidiče), vyberte jídlo (myslete na vegetariány a osoby s bezlepkovou nebo bezlaktózovou dietou) a oslovte personál se svou představou o výzdobě. Pokud plánujete přinést vlastní dort, zákusky nebo alkohol, poraďte se s personálem, za jakých podmínek je to možné. Pokud jste se rozhodli uspořádat oslavu u vás doma, doporučujeme vám sepsat si nákupní seznam, abyste na nic nezapomněli. Je vhodné připravit jídlo ráno před samotným obřadem a pak ho jen ohřát, aby hosté nemuseli dlouho čekat.

Pozvánky na křtiny

Jednou z prvních věcí, které je třeba zařídit, jakmile je jasný termín a místo obřadu, jsou pozvánky na oslavu křtin / obřad uvítání dítěte do života. Rodinu a přátele je třeba o křtinách informovat co nejdříve, aby si mohli tento termín rezervovat. Pozvánku můžete klidně rozeslat e-mailem nebo můžete využít služeb společnosti, která vám během několika dní zhotoví pozvánku na míru.

Playlist

V každém kraji a v každé rodině je ve zvyku něco jiného. Někteří slaví křtiny ve velkém stylu a sáhnou po taneční hudbě, jiní hledají ten správný background, který dotvoří klidnou atmosféru. Na internetu existuje mnoho playlistů, takže se o hudbu na křtu nemusíte starat. Hlavně se ujistěte, že máte reproduktory (často jsou k dispozici v restauraci), nebo najděte způsob, jak se k nim připojit. Vhodnou alternativou jsou také přenosné reproduktory, které lze připojit k chytrému telefonu přes bluetooth.

Kameraman / fotograf

Někteří lidé si na křtiny/uvítání do života objednají kameramana nebo fotografa, jiní se spokojí s fotografiemi a záznamy v telefonu. Pokud jste se nerozhodli pro profesionálního kameramana a fotografa, je dobré se předem domluvit, kdo z rodiny bude obřad zachycovat na fotografiích a videích. Po samotné oslavě je dobré vytvořit úložiště, kam může každý nahrát své fotografie, nebo požádat účastníky, aby vám fotografie poslali e-mailem. 

Co bude potřebovat miminko

Dříve bylo zvykem nechat pro miminko vyrobit křestní svíčku a křestní košilku, ale v dnešní době se od této tradice pomalu upouští a miminka se oblékají do miniaturních společenských oblečků, které jsou rozkošné. Je také dobré přibalit náhradní obleček na křtiny pro případ, že se miminko ušpiní (znáte to, novorozence je třeba několikrát denně převlékat). Nezapomeňte také přibalit věci potřebné na přebalování, krmení, uklidňování a samozřejmě bavlněnou plenu.

Co budete potřebovat vy

Většina maminek nemá moc času na to, aby trávila hodiny přípravami na křtiny. Zvolí jen decentní líčení, rychlý účes a oblečou si pěkné šaty. Pokud se však chcete cítit v den svatební hostiny mimořádně krásná, neváhejte si domluvit schůzku s profesionálem nebo si vyhraďte čas na účes a líčení. Nechte dítě v péči tatínka a dejte si záležet na kosmetice.

Dary

Vyhraďte si prostor, kdy budete přijímat dary. Můžete se s rodinou předem dohodnout, zda dáte přednost finančním darům, nebo můžete vytvořit nákupní seznam věcí pro miminko, které potřebujete a využijete, a přátele nakoupí věci pro miminko z tohoto seznamu. Stejným způsobem však můžete i vy gratulanty potěšit malým dárkem. Nejčastěji se gratulanti odměňují zákusky (nezapomeňte pořídit krabičky na zákusky), ale vhodné a stále oblíbenější jsou i drobné dárky na památku, jako jsou magnetky, klíčenky, malé sukulenty, sošky andílků a podobně.

Vzpomínka na tento den

Co by to bylo za oslavu bez společné rodinné fotografie. Vyhraďte si čas na rodinnou fotografii. Krásnou vzpomínkou na tento den může být také pamětní kniha, do které gratulanti napíší krásný vzkaz k životu dítěte. Nemusíte mít knihu speciálně pro tuto příležitost. Dětská vzpomínková kniha Z lásky se zrodilo nabízí také stránky pro vzkazy od rodiny. Pokud tuto knihu vlastníte, nezapomeňte ji přinést na hostinu a požádat hosty, aby do ní napsali pro dítě. Pokud máte o tuto knižku zájem, můžete si ji objednat níže. Jedná se o nejkreativnější a nejrozsáhlejší knížku pro uchovávání dětských vzpomínek na trhu. Přestože je knížka psána od 12. týdne těhotenství, mnoho maminek ji vyplňuje zpětně, když ji obdrží například k narození svého dítěte. Knížečka se vyplňuje až do 10 let dítěte a má až 146 stran, takže budete mít stále dostatek prostoru pro pečlivé psaní.

Knihu Z lásky se zrodilo objednáte zde:

      

Zpět do obchodu