Jak zabavit děti o prázdninách a přitom se něco naučit!

V následujícím článku vám poradíme, jak děti o prázdninách zabavit a vymyslet aktivity, které hravou formou procvičí jejich mozkové závity. Je dobré nechat dítě během horkých dnů od školy odpočinout, ale asi žádný rodič netouží po tom, aby jeho dítě mělo na začátku dalšího školního roku v září obrovské okno znalostí, které by muselo dohánět.

Učte se společně cizí jazyk

Nezáleží na tom, zda jako rodič umíte cizí jazyk, nebo ne. Existuje spousta triků, jak obelstít mozek vašeho dítěte, i když vy sami cizímu jazyku nerozumíte. Cizí jazyk je pro dítě nesmírně důležitý, protože pomáhá zlepšovat paměť, multitasking, řešení problémů a kritické myšlení z hlediska rozvoje mozku. Proto je nesmírně důležité, aby se mozek nepřestal učit cizí jazyk ani během letních prázdnin. Pokud ovládáte cizí jazyk, vyhraďte si během dne určitý čas, kdy budete mluvit tímto jazykem. Pokud nemluvíte daným jazykem, můžete situaci řešit mnoha způsoby. Můžete se společně dívat na filmy v cizím jazyce, nechat dítě, aby vás nebo prarodiče učilo cizí jazyk (a přitom si ho opakovalo), nebo používat aplikace, pomocí kterých se cizí jazyk naučíte. Pokud vám nevadí investovat do vzdělání něco navíc, může být dobrou volbou letní škola nebo letní jazykový kurz, případně soukromé lekce s rodilým mluvčím.

Rozhýbejte své tělo i mysl

Může to znít zvláštně, ale sport je úžasný nástroj, který dokáže posílit náš mozek. Pomáhá lépe okysličovat mozek a vytvářet nová mozková spojení a je stejně důležitý pro dospělé jako pro děti. Nejlepší sportovní aktivity jsou venku na čerstvém vzduchu. Míčové hry, badminton, frisbee nebo skákání na trampolíně, které děti milují. Ujistěte se však, že přijímáte dostatek tekutin, mějte zakrytou hlavu a dostatečně odpočívejte. V horkých dnech jsou pro tělo náročné i jednoduché činnosti. Vhodné je také koupání, bruslení, jízda na kole, rekreační procházky nebo krátké výlety s dětmi v příjemném prostředí, které lze spojit s výukou formou naučných stezek, poznávání rostlin a živočichů nebo návštěvou zajímavé historické oblasti, z níž si odnesete i nové poznatky.

Encyklopedie a knihy pro děti

O prázdninách je poměrně obtížné přimět nebo motivovat děti ke čtení a učení. Školní taška je od začátku prázdnin pohozená v koutě a na dětskou knihovnu padá prach. Existuje však několik způsobů, jak dítě ke čtení motivovat. První možností je, že vy, rodiče, začnete číst a doufáte, že se děti ke čtení přidají. Pokud však děti nebyly ke čtení vedeny od útlého věku, nemusí tento trik fungovat. Nejjednodušším řešením je dát dětem jako dárek novou zajímavou knihu, ať už k svátku, nebo jen proto, že se vám kniha líbila a chcete dítěti udělat radost.

Puzzle, pexeso a vzdělávací hry

Jakákoli vzdělávací hra (dětská paměťová hra, dětské puzzle, Montessori hračky, stolní deskové hry) je vhodná pro rozvoj vašeho dítěte. Pexeso trénuje mysl, posiluje koncentraci a pomáhá zlepšovat paměť. Velmi oblíbené jsou také hádanky, které rovněž podporují kreativní myšlení a trpělivost. Pokud máte doma stůl, který nepoužíváte, rozložte na něj velké puzzle a během deštivých letních dnů nebo dlouhých večerů můžete skládat puzzle společně jako rodina.

Muzea, hrady a zámky

Rodinné výlety jsou nezbytnou součástí letních prázdnin. Až budete příště plánovat program pro děti, nebojte se do něj zařadit něco z naší historie. Navštivte naše hrady, zámky, dětská muzea, mincovny, stará hornická města nebo tradiční jarmark. V létě se dokonce koná mnoho akcí a aktivit, které tato místa zatraktivňují pro děti (například hrady a zámky pro děti), takže je neváhejte navštívit.

Hádanky a rébusy

Mozek je třeba trénovat v každém věku. Skvělými pomocníky jsou hádanky a hlavolamy. Menším dětem pořiďte dětské puzzle a starším dětem sudoku, malované křížovky nebo oblíbenou rubikovu kostku. Pokud jste příznivci technologií, můžete také využít hádanky a vzdělávací aplikace pro děti na telefonu. Takové hádanky spolu s hrami, jako jsou slova na začátek libovolného písmene abecedy, jsou vhodnou zábavou na cestách.

Matematika každodenního života

Pokud chcete hádanky posunout na další úroveň, udělejte z dětí dočasně rodinné ekonomy a kalkulátory, aby se seznámily s matematikou každodenního života. Nechte je předem zjistit, kolik rodina zaplatí za zmrzlinu, zda vám prodavač dal správné drobné nebo kolik kousků dortu musíte dát babičce, aby všichni měli stejné množství. I o prázdninách je spousta příležitostí, jak matematiku využít.

 

Letní prázdniny jsou dostatečně dlouhé na to, abyste využili všechny naše tipy na aktivity, které děti během prázdnin zabaví hravou a naučnou formou. Věřte mi, že taková výuka dětem určitě usnadní návrat do školy a pomůže jim rozvíjet osobnost a intelekt. Žádný rodič nemá správný recept na výchovu slušného a inteligentního dítěte, ale můžeme se o to pokusit společně. Držíme palce.

Zpět do obchodu